Detail stof ontwerp Keekaboo van Carmen de Veer, met inkt en schuimdrukpasta
Tekst in het engels over mijn drive voor dessins en structuren, wereldwijd te lezen Twitteraccount CarmenDeVeerwitFacebook pagina van Carmen de Veer onder M2orphs met foto’s over zeefdrukken op textiel, experimenteren, ervaringen cremeLinkedIn pagina, zakelijke pagina met opleiding, C.V. en werkervaringvlakrechthoekOvervulmijopvullingContacthelder

 

Zakelijk geïnteresseerd in de mogelijkheden? Hoe zijn dessins en structuren bij uw project toe te passen? Wanneer u koffie heeft, neem ik zelfgebakken merengue ’s mee bij onze afspraak

Omdat niet alles gebakken lucht is, kunnen we uw ideeën vormgeven bij een afspraak met koffie en deze merengue's.

Dat smaakt toch naar méér!


Facebook Win-actie van Woonz.nl De prijs is 1 van mijn tafellopers

Ziet u mogelijkheden voor uw bedrijf?

Mail

Zelf doen - DIY nr.1

Ritme als patroon - van hekwerk tot ontwerp

pdf_logo
download de tekst als pdf

dit hekwerk is de inspiratie voor deze DIY met als thema ritme

Tijdens het wandelen viel mij dit hekwerk, met haar zwarte spijlen op. Als je er recht voor staat zie je een ritme. De spijlen staan op eenzelfde afstand van elkaar. Het oogt rustig én voorspelbaar. Wanneer je iets naar links of naar rechts gaat, wordt het patroon anders. De spijlen gaan steeds dichter bij elkaar staan totdat het een “dicht” vlak wordt. Met deze DIY worden de spijlen, stroken papier. Er wordt gewerkt met zwart en wit papier. Zo is het effect het duidelijkst te zien wat afstand doet tussen de zwarte stroken in. We gaan aan de slag.

 

Wat heb je nodig?

  • Wit A4 papier   
  • Zwart papier
  • Geodriehoek
  • Liniaal
  • Snijmat
  • Stanleymes
  • Lijm
  • Kopieermachine
liniaal, stanleymes, snijmat etc

van het zwarte papier worden verschillende stroken gesneden

Zorg dat het zwarte papier, net als je witte A4, 21 cm breed is. Je gaat nu zwarte stroken papier snijden in verschillende breedtes. Hierdoor heb je de mogelijkheid om:

  • Een ontwerp te maken geïnspireerd op  het vooraanzicht van het hekwerk
  • Een ontwerp te maken waar je laat leiden door het schuine zicht op het hekwerk.

Zelf heb ik stroken van 0,3 – 0,7 – 1 – 1,5 en 2 cm breed gesneden.  Om deze stroken zo te kunnen snijden heb ik mijn grote geodriehoek gebruikt. Niet de ideale snijliniaal, wel makkelijk om direct een juiste maat te snijden.

strookjes zwart papier gesneden in verschillende breedtes en gegroepeerd

Van elke maat zijn ongeveer 10 stuks gesneden. Wanneer je straks iets te kort komt kan je altijd bijsnijden. De stroken leg je per maat bij elkaar.

   
vel wit A4 met verschillende zwarte stroken zwart papier Leg een wit A4 vel neer en leg een aantal stroken op het papier om een idee te krijgen wat allemaal kan. Ga je voor het evenwichtige ritme of juist voor  verbreding en versmalling. Wordt de tussenruimte net zo breed als de zwarte strook of juist een meervoud hiervan?  Probeer verschillende mogelijkheden uit.
   
hier zijn een aantal voorbeelden van zwarte stroken op wit papier Hier laat ik 3 vellen zien die zijn gemaakt. Elk met een eigen ritme. De stroken liggen nog los er op. Tevreden? Plak dan de stroken met een lijmstift vast. Door je A4 zowel horizontaal als verticaal te bekijken, ervaar je de strepen anders.
   

Hieronder mijn eindresultaat. Van de A4 vellen, nu beplakt met zwarte stroken, zijn kopieën gemaakt.

Ritme 1

Ritme 2  
Ritme 3  
   

Zoals je gemerkt zal hebben is er heel veel mogelijk. Je kunt letterlijk het hekwerk als uitgangspunt nemen of hierop gaan variëren. Van het eindresultaat heb ik zwart/wit kopieën gemaakt. Zo zie je het mooist wat het resultaat is.  Het geeft mij al ideeën voor de volgende stap. Waar en hoe ik deze strepen kan toepassen. En jij?
In de volgende DIY laat ik zien hoe je met je strepen verder kan gaan.

Hartelijke groeten, Carmen.